Egészséges, érett, de ne túlérett gümölcsöt szedjünk. Ne a földről szedjük! Ha a földről kell felszedni és talajszennyezett a gyümölcs, mossuk meg.
Nyáron lehetőleg reggel szedjük, hogy ne legyen meleg, vagy hagyjuk egy éjszakát gyümölcsös ládában lehűlni, és csak másnap reggel cefrézzük be.
Ha nem egészséges a gyümölcs, minél gyorsabban dolgozzuk fel, mielőbb savazzuk le, és azonnal oltsuk be fajélesztővel (borpatikában kapható).
A cefrézés
Tisztára mosott eszközökkel dolgozzunk. Az eszközöket használat után mossuk el, és legalább szezon előtt és után fertőtlenítsük le.
A következő lépés a zúzás, szükség esetén magozás.
Az alma és körteféléket mindenképp le kell darálni. A csonthéjasok magja az erjedés első néhány napja után is elválasztható, amikor már a mag leül a hordó aljára, vagy magozóval cefrézés előtt magozzuk ki a gyümölcsöt.
Kevésbé lédús gyümölcsöknél szükség lehet víz hozzáadására, hogy folyékony legyen a cefre. A lé a cefre tetejéig érjen.
Végezzünk savazást pH: 3-3,2-re! Indikátorral mérjünk. Csak néhány gyümölcs van, amit nem szükséges savazni pl: meggy, áfonya.
Pektinbontó enzimet adagoljunk a cefre feltárására, elfolyósítására. (Borpatikában kapható)
Ne cukrozza a cefrét, mert ez törvényellenes, és a nagyobb mértékű cukrozás rontja a pálinka minőségét.
Alaposan legyenek bekeverve az anyagok.
Az erjesztés
Tiszta edényben dolgozzunk. Ne használjunk fém hordót. Az erjedést darálás, magozás után azonnal be kell indítani.
Fajélesztős beoltást végezzünk, majd keverjük be az élesztőtápanyagot. (Borpatikában kaphatóak)
Alaposan legyen megkeverve a cefre, majd legyen úgy lezárva, hogy a gáz eltávozzon, de a levegő ne tudjon érintkezni a cefrével! Használjunk kotyogót vagy erősítsünk a hordó tetejére fóliát és töltsük fel vízzel.
Hűvös helyen, árnyékban erjedjen a cefre! Ideális erjesztési cefrehőfok: 17-20 °C
Ha kell, vízzel töltött, lefagyasztott PET palackokkal lehet néhány fokot hűteni a cefrén.
Erjedés közben két három naponta tiszta keverővel érdemes átkeverni a cefrét, majd vízzel lemosni a keverőt.
Almatermésűek, szőlők és más illatos gyümölcsök cefrézésekor az aromafeltáró enzimet az utóerjedésben keverjünk a cefrébe 5 g/hl Lallzyme Beta aroma-felszabadító enzimet. (Borpatikában kaphatóak)
Az enzimkezelés időigénye a tárolás során 3-4 hét, ezután, ha lehet, azonnal főzessük a cefrét.
Erjesztés utáni tárolás (amennyiben nem tudjuk gyorsan kifőzetni a cefrét.)
Töltsük tele a hordót, tárolóedényt, majd légmentesen zárjuk.
Hűvös, hideg helyen tároljuk a lefőzésig.
Bogyós gyümölcsöket, alacsonyabb alkoholtartalmú cefréket minél előbb főzessük le.
Hosszabb idejű tárolás esetén a cefrét 2,8-3,0-as pH-ra savazzuk le.