Hasznos tanácsok cefrézéshez

A gyümölcs szedése

  • Egészséges, érett, de ne túlérett gümölcsöt szedjünk. Ne a földről szedjük! Ha a földről kell felszedni és talajszennyezett a gyümölcs, mossuk meg.
  • Nyáron lehetőleg reggel szedjük, hogy ne legyen meleg, vagy hagyjuk egy éjszakát gyümölcsös ládában lehűlni, és csak másnap reggel cefrézzük be.
  • Ha nem egészséges a gyümölcs, minél gyorsabban dolgozzuk fel, mielőbb savazzuk le, és azonnal oltsuk be fajélesztővel (borpatikában kapható).

A cefrézés

  • Tisztára mosott eszközökkel dolgozzunk. Az eszközöket használat után mossuk el, és legalább szezon előtt és után fertőtlenítsük le.
  • A következő lépés a zúzás, szükség esetén magozás.
  • Az alma és körteféléket mindenképp le kell darálni. A csonthéjasok magja az erjedés első néhány napja után is elválasztható, amikor már a mag leül a hordó aljára, vagy magozóval cefrézés előtt magozzuk ki a gyümölcsöt.
  • Kevésbé lédús gyümölcsöknél szükség lehet víz hozzáadására, hogy folyékony legyen a cefre. A lé a cefre tetejéig érjen.
  • Végezzünk savazást pH: 3-3,2-re! Indikátorral mérjünk. Csak néhány gyümölcs van, amit nem szükséges savazni pl: meggy, áfonya.
  • Pektinbontó enzimet adagoljunk a cefre feltárására, elfolyósítására. (Borpatikában kapható)
  • Ne cukrozza a cefrét, mert ez törvényellenes, és a nagyobb mértékű cukrozás rontja a pálinka minőségét.
  • Alaposan legyenek bekeverve az anyagok.

Az erjesztés

  • Tiszta edényben dolgozzunk. Ne használjunk fém hordót. Az erjedést darálás, magozás után azonnal be kell indítani.
  • Fajélesztős beoltást végezzünk, majd keverjük be az élesztőtápanyagot. (Borpatikában kaphatóak)
  • Alaposan legyen megkeverve a cefre, majd legyen úgy lezárva, hogy a gáz eltávozzon, de a levegő ne tudjon érintkezni a cefrével! Használjunk kotyogót vagy erősítsünk a hordó tetejére fóliát és töltsük fel vízzel.
  • Hűvös helyen, árnyékban erjedjen a cefre! Ideális erjesztési cefrehőfok: 17-20 °C
  • Ha kell, vízzel töltött, lefagyasztott PET palackokkal lehet néhány fokot hűteni a cefrén.
  • Erjedés közben két három naponta tiszta keverővel érdemes átkeverni a cefrét, majd vízzel lemosni a keverőt.
  • Almatermésűek, szőlők és más illatos gyümölcsök cefrézésekor az aromafeltáró enzimet az utóerjedésben keverjünk a cefrébe 5 g/hl Lallzyme Beta aroma-felszabadító enzimet. (Borpatikában kaphatóak)
  • Az enzimkezelés időigénye a tárolás során 3-4 hét, ezután, ha lehet, azonnal főzessük a cefrét.

Erjesztés utáni tárolás (amennyiben nem tudjuk gyorsan kifőzetni a cefrét.)

  • Töltsük tele a hordót, tárolóedényt, majd légmentesen zárjuk.
  • Hűvös, hideg helyen tároljuk a lefőzésig.
  • Bogyós gyümölcsöket, alacsonyabb alkoholtartalmú cefréket minél előbb főzessük le.
  • Hosszabb idejű tárolás esetén a cefrét 2,8-3,0-as pH-ra savazzuk le.

Kérjen időpontot elérhetőségeinken és mi kifőzzük cefréjét.

Főzzünk egy jó pálinkát!